Beelddenken en autisme (deel 2)

Beelddenken en autisme ligt heel dicht bij elkaar. Er zijn veel overeenkomsten, maar ook verschillen. Helaas zijn er daarom ook kinderen die het etiketje autisme krijgen, maar in werkelijkheid beelddenkers zijn.
Een beelddenker denkt in beelden, maar iemand met autisme denkt ook in beelden. Alleen ziet een beelddenker vaak meteen het geheel en bij iemand met autisme moet iets wat binnenkomt vaak eerst gefilterd worden om vervolgens een kloppend filmpje te hebben.

Zowel mensen met autisme als beelddenkers hebben behoefte aan structuur. Alleen mensen met autisme hebben de structuur nodig om alles te verwerken en tot rust te komen en zich veilig te voelen.

Een beelddenker heeft meer kaders nodig voor de duidelijkheid. Waar gebeurd het? Wat heb ik nodig? En wat is het einddoel? Dit is ook een vorm van structuur. En ook zij hebben rust nodig om alles te verwerken.

Zowel mensen met autisme als beelddenkers hebben moeite met plannen en dingen afmaken. Mensen met autisme hebben duidelijkheid en structuur nodig om dingen af te maken, terwijl een beelddenker vaak zo perfectionistisch is dat het eigenlijk nooit af is. Want wanneer is het af??

Zo zie je maar dat de kenmerken heel dicht bij elkaar liggen en een misdiagnose op de loer ligt.
Aan de andere kant zijn veel mensen met autisme ook beelddenkers. Zelf hebben wij 2 kinderen die de diagnose autisme hebben, maar zeker ook beelddenkers zijn. 

Dus herken je hier iets van bij je kind? En loopt het ook vast in het schoolsysteem? Misschien kan ik je verder helpen. Neem gerust een kijkje op mijn pagina of neem contact met mij op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *