pubers en hun brein

Pubers en hun brein

Pubers en hun puberbrein.

 

De puberteit is voor een beelddenker een complexe periode. Want er gebeurt zoveel in dat brein. Het puberbrein van een beelddenker of van een woorddenker ontwikkeld grotendeels op dezelfde manier, maar toch zijn er wel verschillen en uitdagingen. Voor pubers is dit een intense periode in hun leven en kunnen er behoorlijk wat obstakels ontstaan. In dit artikel zal ik proberen wat handvatten te geven.

 

 

Veranderingen

 

Beelddenkers zijn heel visueel ingesteld. Veel kinderen op de basisschool hebben dan ook vaak moeite met het automatiseren van tafeltjes of het volgen en begrijpen van de grammaticaregels. Maar op de middelbare school krijgen pubers Wiskunde. Dit is eigenlijk net als met het rekenen op de basisschool. Als je de formules niet snapt en niet kan toepassen, wordt het heel lastig. Het gevolg kan zijn dat er slechtere punten gehaald worden. En dit kan weer leiden tot frustratie en minder zelfvertrouwen.

 

Tijdens de puberteit gebeurt er zoveel met deze jongeren en maken ze zoveel verschillende veranderingen door. Zowel fysiek als mentaal. Maar denk ook aan alle prikkels die binnenkomen. De emotionele veranderingen in hun lichaam. Het hoort er allemaal bij en een goede begeleiding is dan ook heel belangrijk.

 

 

Beelddenken heeft heel veel mooie kanten

 

Vaak wordt er gedacht dat beelddenken lastig is, maar het heeft ook heel veel mooie kanten. Want beelddenkers zijn vaak heel creatief, ze hebben vaak een ruimtelijk inzicht en een probleemoplossend vermogen. Op de middelbare school kunnen pubers deze kwaliteiten heel makkelijk inzetten. Denk aan vakken waar je lekker met je handen kunt werken. Als je hier je creatieve brein op los laat, kunnen er hele mooie dingen ontstaan.

 

 

Hoe kun je pubers helpen die in beelden denken?

 

Toon erkenning en begrip

Het is heel belangrijk dat pubers die in beelden denken zich gezien en gehoord voelen. Dat hun denkwijze heel normaal is en dat ze niet de enige zijn die op deze manier denken. Als ze voelen dat ze begrepen worden, zal dat hun zelfvertrouwen vergroten.

 

 

Leermiddelen

Wat vaak voorkomt is dat pubers moeite hebben met organiseren en plannen. Voor pubers die in beelden denken is dat vaak een nog grotere uitdaging. Wat dan heel helpend kan zijn is een planbord waar het huiswerk in genoteerd kan worden. Door het invullen van het planbord maak je het visueel, overzichtelijk en duidelijker.

Op deze manier kun je rust brengen in het puberbrein. Leraren, maar ook ouders kunnen hier ook bij helpen door dingen uit te tekenen, plaatjes op te zoeken of wat vaak nog beter helpt, filmpjes over het betreffende onderwerp op te zoeken op de computer. Ga samen op zoek naar deze dingen. Wat is helpend voor jou kind? Waar heeft hij of zij behoefte aan? Dat is voor ieder kind weer anders, maar de basis is vaak hetzelfde.

 

 

Creativiteit

Veel beelddenkers zijn heel creatief. Deze kwaliteit kun je ook inzetten als uitlaatklep. Gaat het niet zo lekker met je puber of wordt het allemaal even te druk of teveel in het hoofd, dan kan tekenen of schilderen of muziek maken vaak een mooie uitlaadklep zijn. Op deze manier brengen ze hun gedachten maar ook hun emoties naar buiten. Ze kunnen hierdoor hun talenten op een mooie manier ontwikkelen.

 

 

Emotionele ondersteuning

Last but not least, heel belangrijk. De puberteit kan een behoorlijk uitdagende periode zijn voor tieners, dus ook voor beelddenkers. Het bieden van een veilige omgeving, waarin ze zichzelf kunnen zijn, maar ook waar ze in vertrouwen met anderen kunnen praten, is heel belangrijk. Op deze manier leren ze omgaan met alle ups en downs in de maatschappij. En dat is in deze periode van hun leven heel erg belangrijk. Ze moeten gaan leren waar  hun sterke en minder sterkte punten liggen. Waar moeten ze aan werken? Maar ook heel belangrijk dat ze weten: Wie ben ik?

 

 

Thuissituatie

 

Vaak hoor ik in mijn praktijk dat er thuis veel strijd is met pubers. Veel ruzie en strijd is niet helpend voor pubers. Ze willen niet naar school, punten zijn niet zo best, en de motivatie is ver te zoeken.

 

Als je puber een beelddenker is, kan het best zijn dat het niet op de juiste manier leert. Beelddenkers denken en leren nou eenmaal anders. Daarom is het heel belangrijk dat het op de juiste manier gaat leren. Want ze kunnen er vaak niets aan doen dat het niet lukt. Ze willen wel, maar het komt er niet uit. Maar op deze leeftijd zullen ze dat niet toegeven en is afzetten veel makkelijker.

 

 

Herken je dit nu bij je puber en kun je wel wat hulp gebruiken, zodat het thuis weer gezellig en rustig wordt. Geen strijd meer. Heerlijk toch?  Neem dan contact met mij op. Dit kan via het contactformulier, maar je kunt ook een berichtje sturen naar info@de-plaatjestuin.nl. En dan neem ik zo spoedig mogelijk contact met je op.

 

2 gedachten over “Pubers en hun brein”

  1. Pingback: Beelddenken - De Plaatjestuin

  2. Pingback: Beelddenken - hersenen - kleuteren - ikleeranders

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *