Examenstress, beelddenken, Terheijden

Examenstress

Examenstress voor beelddenkers!


De examentijd is een enorm stressvolle periode voor kinderen, maar ook voor de ouders! Daarom is het belangrijk om van tevoren goed te bekijken hoe je deze periode ingaat. 

Een planning maken is heel voornaam, maar denk zeker ook aan ontspanning in deze periode. Want de druk moet soms wel even van de ketel af. 


Hieronder zal ik wat tips geven hoe je om kunt gaan met spanning en examenstress.


Beweging

Beweging tussen het leren door, maar ook tijdens het leren is heel belangrijk. Op het moment dat je gaat bewegen, gaat je lichaam een stofje aanmaken (dopamine) wat zorgt dat jou hersenen in de actieve stand gaan. In mijn praktijk maak ik veel gebruik van bewegend leren. Zowel voor jongere kinderen als voor pubers. Dus een kort stukje wandelen of op de fiets naar school gaan voor je examen, kan heel nuttig zijn. Maar ook tijdens het leren, ga even lopen en ga daarna weer verder. Dan houd je je hersenen actief.


Zorg voor voldoende slaap

Slaap is ontzettend belangrijk voor je lichaam. Je lichaam en je hersenen komen weer tot rust. Alle prikkels kunnen even zakken en je zenuwen worden weer rustig. Ga dus zeker tijdens je toetsperiode of examenperiode op tijd naar bed. En zorg dat je goed uitgerust aan een nieuwe dag kunt beginnen. 


Vitamines

Eet in deze periode genoeg vitamines. Denk aan genoeg fruit en groenten. Daarvan blijft je lichaam gezond en actief. 


Geen mobieltjes

Het is vaak lastig voor de jeugd om hun telefoon weg te leggen, want ze zijn er vaak zoveel mee bezig. Maar als je moet leren voor je toetsen of examens kun je hem beter even wegleggen. Laat hem bij voorkeur in een andere ruimte liggen, in de woonkamer bijvoorbeeld, zodat je niet in de verleiding komt om toch even je berichten te checken. Het zorgt voor afleiding en daardoor een verminderde concentratie voor je examens.


Ademhaling

Heb je tijdens het leren of tijdens je eindexamen toch ineens heel veel stress, doe dan een ademhalingsoefening. Leg je handen op de buik, adem rustig in door je neus en uit door je mond. Je zult merken dat je hartslag gaat zakken, en probeer zoveel mogelijk vanuit je buik te ademen. Blaas je buik op zeg ik altijd. Op deze manier gaat er weer meer zuurstof naar je hersenen, waardoor je beter kunt functioneren. 


Maak een planning

Voor beelddenkers is deze periode vaak nog heftiger. Ze beleven dit nog intenser waardoor de examenstress vaak nog hoger wordt. Daarom is het belangrijk om een goede planning te maken, zodat ze weten wat ze per dag moeten leren. Het geeft niet alleen overzicht maar ook rust in hun hoofd. En dat bevordert de leerprestaties. 


Beelddenkers lopen vaak al tegen meer leerproblemen aan en daarom zijn deze tips heel belangrijk. 


Heb je nu ook een kind wat tegen leerproblemen aanloopt en het lastig vindt om te leren voor een toets of examen en kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact met mij op en dan kijken we samen wat ik voor jullie kan betekenen. Dat kan door een reactie achter te laten onder deze blog of door het invullen van het contactformulier op mijn website. 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *