Beelddenken

Wat is beelddenken?

Iemand die in beelden denkt, denkt niet in woorden, maar zoals het woord het al zegt in beelden. Als je geboren wordt, is je rechterhersenhelft dominant. Je gaat op ontdekking uit. Je ziet heel veel dingen om je heen, maar hebt hier geen woorden voor. Vervolgens als je groter bent ga je leren praten en bij de woorden plaatjes bedenken. Dan zet je je linker hersenhelft aan de gang. Alleen bij sommige mensen blijft de rechter hersenhelft dominant. Deze groep personen zijn dus de beelddenkers. Zij vertalen alles om hun heen naar beelden.
Dat is vaak de reden dat kinderen vastlopen in het onderwijs. De huidige lesstof is niet aangepast op beelddenkers. De meeste kinderen gaan hierdoor achterlopen met de lesstof met alle gevolgen van dien. Ze zijn niet meer gemotiveerd om naar school te gaan, ze worden gepest. Ook krijgen ze vaak de diagnose dyslexie, terwijl dit niet altijd terecht is.
Een mooi voorbeeld van beelddenken is het woord Tuin. Iemand die in woorden denkt ziet het woord Tuin. Maar iemand die in beelden denkt, ziet een tuin met bloemetjes en blaadjes en een boompje bijvoorbeeld. Of bijvoorbeeld Hond. De meeste mensen zien het woord Hond staan, maar een beelddenker ziet een hond lekker rennen in het bos met een groot bot. Om dit om te zetten naar een woord kan dat heel lastig zijn en veel energie kosten. Dat verklaart de achterstand vaak op school. De snelheid erin houden met de huidige lesstof lukt dan vaak niet.
Met de methode van ikleeranders.nl kun je beelddenkers helpen hoe hiermee om te gaan. Hoe ze de woorden beter kunnen onthouden, hoe ze beter kunnen omgaan met rekenen, maar ook hoe ze samenvattingen voor bijvoorbeeld boekverslagen kunnen maken.