Leerproblemen

Heeft mijn kind een leerprobleem?

Ken je die uitspraak “Het zit er wel in, maar het komt er niet uit”. De reden waarom het er niet uit komt, kan vele oorzaken hebben. Heeft mijn kind een leerprobleem?

Als je kind 4 jaar is begint de schooltijd. Je kind gaat naar de basisschool en zal daar een hoop gaan leren. In het begin gaat het allemaal nog heel makkelijk. Maar hoe verder ze komen op school, hoe vaker jij merkt dat het toch allemaal niet zo makkelijk gaat. Lezen gaat niet vlot, automatiseren van sommetjes is moeilijk. De tafeltjes blijven niet hangen. 

Kortom, het leren gaat niet vanzelf. 


Wat zijn leerproblemen?

Er kunnen diverse oorzaken zijn voor leerproblemen. Sommige kinderen vinden het moeilijk om alle informatie die ze krijgen te verwerken. Ze hebben moeite om het alfabet te leren, waardoor het lezen niet zo gemakkelijk gaat. Of ze krijgen de tafeltjes maar niet in hun hoofd, waardoor het rekenen ook weer lastig wordt. 

En sommige kinderen hebben ook gewoon echt geen zin in school. Dat kan ook, maar dan is de oorzaak de motivatie voor school en het leren. 


Het is daarom erg belangrijk om goed uit te zoeken wat de oorzaak is waardoor het leren zo moeilijk gaat. Ga in gesprek met je kind. Is er een vorm van autisme aanwezig, of heeft je kind dyslexie? 

Het zijn allemaal mogelijkheden waardoor leerproblemen kunnen ontstaan. 


Beelddenken en leerproblemen

Dan is er nog een kleine groep onder de kinderen die op een andere manier leren. Deze kinderen leren visueel. We noemen dit ook wel beelddenkers. Beelddenkers denken en leren op een andere manier. Doordat ze visueel ingesteld zijn, gaan ze anders met de informatie om. Een beelddenker verwerkt 32 beelden per seconde, terwijl een woorddenker 2 tot 3 beelden per seconde verwerkt. 

Je kunt je wellicht voorstellen dat deze kinderen enorm veel moeten verwerken tijdens het leren. Ze moeten constant beelden in hun hoofd omzetten naar woorden. Dit kost heel veel tijd en energie. 

Het gevolg kan dus zijn dat je kind niet kan bijhouden met de lesstof. Denk bijvoorbeeld aan een dictee. Dit is voor een beelddenker bijna een onmogelijk opgave om hierin goed mee te kunnen. Onder het kopje Beelddenken geef ik een uitgebreide uitleg wat beelddenken is. 


Waaraan herken ik nu een beelddenker?

– Ze hebben moeite met concentreren.

– Ze kunnen moeilijk stil zitten.

– Ze zijn vaak dromerig en snel afgeleid.

– Ze hebben geen tijdsbesef.

– Ze hebben moeite met plannen en organiseren van hun huiswerk.

– Ze hebben moeite met harde geluiden.

– Ze zijn vaak heel creatief.

– Ze hebben vaak een moeilijk leesbaar handschrift.


Wat kun je doen als je kind een leerprobleem heeft?

Als je kind een beelddenker is, is het belangrijk dat hij de juiste begeleiding zal krijgen. Zowel thuis als op school. Het is dus heel belangrijk dat je in gesprek gaat met de leerkracht. Want ook in de klas is het heel belangrijk dat je kind op de juiste plaats zit. Ga daarom voor jezelf goed bijhouden wat jij aan signalen ziet bij je kind, zodat je bij de leerkracht ook duidelijk kunt maken waar je tegenaan loopt. Maar zoek ook naar goede begeleiding. Want je kind moet gaan leren op een andere manier die beter bij hem of haar past. 


Ikleeranders methode

In mijn praktijk begeleid in kinderen die in beelden denken. Zowel kinderen die nog op de basisschool zitten als pubers op de middelbare school. Ik maak gebruik van de Ikleeranders methode. Met deze methode leer je kinderen in de eerste plaats wat beelddenken is. Dat het normaal is, want ze voelen zich vaak anders. Weinig zelfvertrouwen, faalangst, noem maar op. Daarna ga ik ze leren hoe ze op een andere manier kunnen gaan leren. Ze gaan het alfabet leren, zodat ze beter kunnen lezen, maar ook de tafeltjes, zodat het rekenen beter gaat. Op de middelbare school hebben ze vaak moeite met plannen en organiseren. Maar denk ook aan het maken van samenvattingen. Door ze de juiste begeleiding te bieden, kunnen deze kinderen heel goed leren en komen ze beter in hun vel te zitten. Meer plezier in school, betere prestaties en meer zelfvertrouwen. 


Actie

Heb je nu ook een kind met leerproblemen en kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact met mij op via het contactformulier en dan neem ik zo spoedig mogelijk contact met je op. 





Gecertificeerd beelddenkcoach