Draaiende letters beelddenken

Draaiende letters

Draaiende letters

Leren lezen

Op de basisschool leren kinderen lezen. Ze starten eerst met het leren herkennen van letters. En vervolgens gaan ze de letters leren schrijven.  Maar voor sommige kinderen is dit best een uitdaging. Ze draaien vaak de letters om. Bijvoorbeeld: er staat een “b” maar als je hem omdraait heb je een “d” of een “p” of een “q”. Ook het spiegelen van letters komt vaak voor. Kinderen die letters draaien of spiegelen schrijven vaak ook in spiegelbeeld. Dit noem je ook wel dansende letters.


Alfabet

Beelddenkers zien de letters als een losstaand deel. Het vormt geen geheel. Als ze dan ook nog de letters gaan draaien of spiegelen wordt het lezen een behoorlijke uitdaging. Voor kinderen die letters draaien of spiegelen is het heel belangrijk om het alfabet goed aan te leren. Zo leren ze dat letters in het alfabet een vaste plek en klank hebben en leest het een stuk makkelijker.


Ikleeranders methode

Met de Ikleeranders methode ga je kinderen die in beelden denken eerst aanleren hoe het aflabet in elkaar zit. Door groepjes te maken van het alfabet gaan ze onthouden waar de letters horen te staan. Deze kinderen zijn ook heel visueel ingesteld. Als ze de letters van het alfabet kennen is het belangrijk dat ze woordbeelden gaan maken. Want losse letters zeggen ze niet zoveel. Ze moeten een geheel zien.


Dyslexie

Veel kinderen die moeite hebben met lezen en dus op school de letter spiegelen of omdraaien, krijgen vaak de diagnose dyslexie. Dit is niet altijd juist. Want als het kind een beelddenker is, heeft het draaien of spiegelen van de letters een heel andere oorzaak.


Belangrijk is dus om goed te kijken naar de achterliggende oorzaak. Is het kind een beelddenker? Ga dan eerst goed aan de slag met het alfabet. Zijn de problemen dan verholpen, heeft het kind waarschijnlijk geen dyslexie, maar is het een beelddenker!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *