Hoe herken je faalangst bij beelddenkers en wat kun je eraan doen om dit te overwinnen?

Faalangst bij beelddenkers

Faalangst bij beelddenkers

Faalangst is een uitdaging waar veel mensen mee te maken krijgen, maar voor beelddenkers kan het extra moeilijkheden met zich meebrengen. Beelddenkers hebben een unieke manier van denken die hen zowel krachtig als kwetsbaar maken. In deze blog ga ik dieper in op de relatie tussen faalangst en beelddenken, en zal ik manieren geven om deze strijd te overwinnen.


Maar wat is nu beelddenken?

Iemand die in beelden denkt, denkt niet in woorden, maar zoals het woord het al zegt, in beelden. Als je geboren wordt, is je rechterhersenhelft dominant. Je gaat op ontdekking uit, je ziet heel veel dingen om je heen. Maar je hebt hier nog geen woorden voor.

Vervolgens als je groter bent ga je leren praten en bij de woorden plaatjes bedenken. Dan zet je je linkerhersenhelft aan de gang. Alleen bij sommige mensen blijft de rechterhersenhelft dominant. Deze groep mensen noemen we beelddenkers. Zij vertalen alles om hun heen naar beelden. Ze verwerken 32 beelden per seconde, terwijl een woorddenker 2,5 woorden per seconden verwerkt. Je kunt je voorstellen dat dit heel veel energie kost.


Kenmerken van kinderen die in beelden denken zijn:

  • vaak snel afgeleid
  • hebben een korte concentratieboog
  • zijn vaak dromerig
  • heel creatief
  • hebben geen tijdsbesef
  • moeite met plannen en organiseren van bijvoorbeeld hun huiswerk
  • faalangst
  • weinig zelfvertrouwen

De uitdaging van faalangst

Voor beelddenkers kan faalangst een behoorlijke uitdaging zijn. Omdat ze vaak snel denken en een grote hoeveelheid informatie tegelijkertijd te verwerken krijgen, kunnen ze overweldigd raken door de angst om fouten te maken of om niet aan de verwachtingen van de ander te voldoen. Het gevolg kan zijn vermijdingsgedrag, perfectionisme en een negatief zelfbeeld.


Specifieke uitdagingen voor beelddenkers met faalangst

Ik zal wat voorbeelden geven die bijdragen aan het ontwikkelen van faalangst bij beelddenkers:


  • Ze hebben moeite met het organiseren van hun gedachten. Doordat ze ontzettend veel prikkels te verwerken krijgen, wordt het vaak een chaos in hun hoofd. Het gevolg daarvan is dat het lastig wordt om instructies op te volgen. Deze komen simpelweg niet goed meer binnen, omdat hun hoofd al te vol zit.
  • Ze vinden het vaak lastig om niet direct waarneembare zaken te begrijpen. Een voorbeeld daarvan is: geluk, tijd, rechtvaardigheid, begrippen. Dit is niet direct zichtbaar voor het oog en daardoor vaak lastig te begrijpen.
  • Ze zijn zeer gevoelig voor prikkels. Als er teveel prikkels binnen komen, raken ze vaak het overzicht kwijt. Dit kan bijvoorbeeld op school betekenen dat ze niet goed mee kunnen komen met de lesstof of dat ze geen overzicht meer hebben hoe ze hun huiswerk moeten plannen. 

Wat kun je doen om faalangst te overwinnen?

  • Maak gebruik van visuele hulpmiddelen zodat ze informatie beter kunnen verwerken. Een voorbeeld is een planbord. Hierin kan de dagstructuur weergegeven worden, maar ook voor de oudere kinderen kan hierin het huiswerk gepland worden. Dat geeft overzicht en rust in het hoofd, waardoor je overprikkeling kunt verminderen of zelfs voorkomen.
  • Probeer zoveel mogelijk een structuur aan te houden op een dag. Hoe meer duidelijkheid en structuur er is, hoe kleiner de kans dat ze overweldigd worden door teveel prikkels.
  • Daarnaast kan het heel waardevol zijn om ontspanningstechnieken aan te leren. Denk aan ademhalingsoefeningen, Yoga of mindfulness om stress te verminderen en zelfvertrouwen op te bouwen. Kijk hiervoor wel wat past bij de persoon, want niet iedereen vindt hetzelfde prettig. De ene persoon zal meer hebben met Yoga dan de andere. Kijk wat goed voelt.

Waarom is ondersteuning bij faalangst zo belangrijk?

Voor iemand met faalangst is het ontzettend belangrijk dat er ondersteuning is vanuit de omgeving. Denk aan familie, vriendjes en vriendinnetjes, professionele begeleiding. Maar ook de leerkrachten op school. Een kind zit een groot deel van de dag op school. Als de omgeving, dus ook de leerkracht, begrip toont, het kind aanmoedigt, maar ook praktische hulp en tips biedt aan het kind, zal dit stimuleren om de faalangst te overwinnen.


Je bent niet de enige

Faalangst bij beelddenkers komt heel veel voor en als ouder denk je vaak dat jouw kind de enige is die hiermee worstelt. De realiteit is helaas anders. In mijn praktijk zie ik het vaker. Omdat kinderen al voelen dat ze anders reageren dan andere kinderen, voelen ze de angst ook sneller. Ook onze dochter is een beelddenker en worstelt regelmatig met faalangst.

Het is belangrijk om er goed over te praten met je kind en met de omgeving, want alleen dan kun je met de juiste hulp en sturing een kind helpen.

Weet dat je niet alleen bent hierin, maar praat erover en zoek hulp. Blijf er niet mee lopen.


Conclusie

Faalangst bij beelddenkers is een uitdaging die je niet moet onderschatten. Maar met de juiste hulp en ondersteuning is er heel veel mogelijk om faalangst te overwinnen.


Herken je nu veel uit dit artikel bij je kind en kun je wel wat hulp gebruiken, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Dan kijken we samen wat ik voor jullie kan doen.

1 gedachte over “Faalangst bij beelddenkers”

  1. Pingback: Hooggevoeligheid komt vaak voor bij beelddenkers

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *