Help, mijn kind heeft moeite met school. Wat nu?

Help, mijn kind heeft moeite met school. Wat nu?

Help! Mijn kind heeft moeite met school. Wat nu?

Als je ontdekt dat je kind het moeilijk heeft op school, kun je daar echt heel erg van wakker liggen. Het is verwarrend, stressvol en soms ook gewoon hartverscheurend. Toch? Deze gevoelens zijn heel normaal. Iedere ouder waarvan het kind niet helemaal mee kan komen op school, loopt hier tegenaan. Je bent echt niet de enige! En deze gevoelens zijn ook helemaal oké he. Het is belangrijk dat we erover praten. Dat we het niet wegstoppen, want daar heeft niemand wat aan en je kind al helemaal niet. Het is daarom heel belangrijk om vroegtijdig te kijken welke leerproblemen er zijn, zodat we ook op de juiste manier kunnen gaan helpen.


Leerproblemen op school herkennen.

Allereerst is het belangrijk dat we de leerproblemen bij je kind gaan herkennen. Dit kan natuurlijk op allerlei gebieden zijn. Denk aan moeite met lezen of spelling. Of misschien vind je kind schrijven lastig. Draait hij de letters om? Of kan je kind moeilijk stil zitten of is concentreren op een werkje echt een uitdaging? Het is belangrijk om hier inzicht in te krijgen zodat je je kind kunt helpen.


Beelddenken?

Misschien heb je je ook al wel eens verdiept in beelddenken?

Het komt vaak voor dat kinderen die moeite hebben met ons huidige onderwijssysteem beelddenkers zijn. Beelddenkers verwerken informatie op een andere manier. Ze zijn heel visueel ingesteld en denken dus in plaatjes en beelden en niet zoals de overgrote meerderheid in woorden.


In mijn blog Faalangst bij beelddenkers leg ik uit waaraan je een beelddenker kunt herkennen.


Emotionele impact

Als je kind niet helemaal lekker kan meekomen op school, kan dat een enorme impact hebben op je kind, maar zeker ook op jouw als ouder. Want je wilt tenslotte dat je kind gelukkig is en lekker in zijn vel zit. Maar vergeet niet dat het helemaal niet zo erg is als je kind wat extra hulp nodig heeft.


Zelf hebben wij ook twee kinderen met de diagnose autisme en beiden zijn ze beelddenkers. Ook wij hebben de periode gehad dat het niet lekker ging op school. Maar we zijn nooit bij de pakken neer gaan zitten. We hebben altijd de motivatie gehad van “we komen hier wel uit”. We zijn gaan zoeken op internet naar oplossingen. Hebben gepraat met andere ouders en instanties. Heel veel instanties. Ik zal nooit ontkennen dat het geen zware periode was. Maar nu zijn we inmiddels wat jaren verder en gaat het ontzettend goed met ze en was het de periode meer dan waard.


Ik gun dat ieder kind. Daarom is het belangrijk om als ouders op zoek te gaan naar oplossingen. Want als jij bij de pakken neer gaat zitten, gaat dat ook zijn weerslag geven op je kind. Hij zal zich minder goed voelen, zijn zelfvertrouwen gaat naar beneden en wellicht gaat faalangst ook meespelen.


Blijf in gesprek!

Het is dan ook belangrijk dat je met je kind in gesprek blijft. Blijf hem positief stimuleren en ondertussen ga je op zoek naar oplossingen.


Hulp!

Ik begeleid in mijn praktijk kinderen die niet lekker mee kunnen komen op school. Lezen, rekenen, schrijven. Het gaat allemaal niet zo makkelijk. En ze hebben geen plezier meer in school. Ze hebben vaak ook vage klachten zoals buikpijn en hoofdpijn. Ze worden ook sneller boos of ze kruipen helemaal in hun schulp. Ze willen zo graag geholpen worden, maar weten niet hoe.


Conclusie

Als je je kind herkent in dit verhaal, zoek dan niet verder en neem contact met mij op. Ik leer kinderen in alle leeftijdsgroepen leren op een andere manier.

Het resultaat is dat je kind weer lekker in zijn vel zit. En weer lachend naar school gaat. En vol zelfvertrouwen zit!


Vul het contactformulier in op mijn website of stuur een berichtje naar info@de-plaatjestuin en dan kijken we samen wat ik voor jouw kind kan betekenen.


En weet dat het goed komt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *