vakantiestress, vakantie, regelmaat, structuur, stress

Help!! Vakantiestress!!

Help!!!! Vakantiestress!

Einde schooljaar

Het einde van het schooljaar is weer in zicht. Voor veel mensen een leuke tijd, een tijd van ontspanning en genieten met en van elkaar. Je hebt misschien je koffers al wel klaar staan om er lekker op uit te gaan. De auto of caravan is gepakt of de vliegtickets liggen klaar. Maar het is ook voor veel ouders een tijd van ellende. Een tijd van stress! Dat kun je je misschien niet voorstellen, maar veel ouders hebben last van vakantiestress!!  Want niet voor iedereen is de vakantieperiode een fijne tijd. Want hoe ga jij samen met je kind de zomervakantie “overleven”?


“Even landen”

Jouw kind moet zeker in de eerste week even “landen”. Want de structuur van de schoolweek is weg. Er gaat geen wekker. Er is geen plan, maar jij hebt wel constant het gevoel “aan” te moeten staan en je kind te moeten vermaken. Doodvermoeiend!!!! En niet vol te houden, want ook jij als ouder bent toe aan vakantie.

En geef nou toe. Samen lekker thuis zijn met je kind is toch ook stiekem heel fijn. Maar het is gewoon heel belangrijk om een aantal zaken op orde te hebben.


Zie je er tegenop? Dan heb ik hier wat tips voor je om de vakantie goed door te komen:

Tip 1. Structuur.

Jouw kind hoeft nu niet naar school en dus is er geen regelmaat of structuur. Maar jouw kind gaat daar wel het beste op. Dus is het belangrijk dat je dit aanbrengt voor je kind. Juist in de vakantieperiode. Want anders gaat het emmertje uiteindelijk overlopen en dan is het weg gezellige vakantie.


Tip 2. Maak een planning.

Een planning maken voor je kind is heel erg helpend voor deze weken. Hoogsensitieve kinderen, hoogbegaafde kinderen, kinderen met autisme of ADHD, deze kinderen raken zo snel overprikkeld dat ze behoefte hebben aan een planning. Het geeft rust in hun hoofd. Zonder planning is hun hele structuur weg! Foetsie!

Plan activiteiten op tijd samen in, zodat er geen onverwachte gebeurtenissen zijn. Want niet iedereen staat te springen om verassingen.

En die activiteiten hoeven niet groots te zijn. Je hoeft niet alle pretparken af te lopen. Jeetje, nee zeg, dan loop je financieel ook nog helemaal leeg! Maar ga naar het bos, ga picknicken, balletje trappen met je kind. Koekjes bakken. Of dagje zwemmen.

 

Maak het gezellig en overzichtelijk!


Tip 3. Activiteiten

Laat je kind een lijstje maken met activiteiten die hij of zij leuk vindt. Lego bouwen, knutselen, kleien, tekenen, koekjes bakken. En verwerk deze activiteiten in je planning.

En het is oké he om even niets te doen. Ze mogen zich ook vervelen hè. Daar is niets mis mee.


Tip 4. Bouw rustmomenten in.

Niet geheel onbelangrijk, bouw rustmomenten in. Als je een planning aan het maken bent, plan dan ook rustmomenten in. Want een activiteit geeft enorm veel prikkels. Dan is het fijn om ook even te kunnen “landen”. Even de prikkels verwerken.

Dit kan zoveel rust geven in het hoofd van jouw kind, maar ook van jou als ouder. Want ook jij hoeft niet constant “aan” te staan.


Tip 5. Lange autorit.

Ga je wel lekker op vakantie of een dagje weg en zie je erg op tegen de lange autorit met je kind? Zeker voor een beelddenker kan dit een enorme uitdaging zijn. Want zij hebben niets met tijd. Ze hebben geen tijdsbesef.Maak dan vantevoren een tijdschema. Zet een timetimer of wekker bijvoorbeeld op 30 minuten en dan is het tijd voor een korte stop om even wat te eten. Of zet een gezellige cd op en zing samen lekker mee en maak dan de afspraak dat je na 3 liedjes even stopt om wat te drinken.

 

Tip 6. Voorbereiding

Ga je een dagje weg of toch op vakantie, bereid het dan goed voor. Een beelddenker of een hooggevoelig kind, of een kind met autisme, wil graag weten waar het aan toe is. Kijk dan samen op Google maps bijvoorbeeld hoe de omgeving eruit ziet. Waar gaan jullie heen? Hoe ziet de camping eruit? Hoe ziet het attractiepark eruit? Het geeft rust, want ze kunnen zich er een realistische voorstelling van maken.


Tip 7. Wissel activiteiten af.

Misschien is je kind dol op achtbanen in de Efteling. Dat kan, maar zet er een rustige activiteit er tegenover. En heeft je kind heel erg veel energie? Plan dan een iets uitdagendere activiteit in. Ga skeeleren, zwemmen, fietsen. Kijk wat je kind nodig heeft. Maar kijk ook goed naar jezelf.


Tip 8. Laat ze meehelpen.

Vaak is de vakantietijd ook een tijd van klusjes doen die al lang zijn blijven liggen.

Denk hierbij aan de tuin doen, de auto wassen. Maar je kunt je kind ook gewoon laten meehelpen. Tafel dekken, eten mee koken, boodschappen doen, samen de auto wassen. Het zijn kleine overzichtelijke klusjes waar ze ook van leren. En maak er een afspraak bij. Als je de tuin hebt geveegd, gaan we daarna een ijsje eten bijvoorbeeld.


Tip 9. Laat de druk even los.

Het is oké om in de vakantieperiode ook gewoon even niets te moeten. Haal de druk voor jezelf eraf. Want de vakantieperiode is ook een tijd om op te laden. Een kind heeft niets aan een ouder die de hele tijd “aan” staat. Je wordt er niet gezelliger op voor je omgeving als jouw emmer helemaal overloopt. Dus denk ook gewoon even lekker aan jezelf. Je kind kan zich best even alleen vermaken, zodat jij even kan opladen.



Fijne vakantie!

pexels-photo-386000-386000.jpg

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *