Als ouder wil je niets liever dan je kind gelukkig en succesvol zien op school. Maar soms kan het gebeuren dat je kind moeite heeft met lezen, rekenen of concentreren. De zorgen beginnen dan te groeien: “Wat moet ik doen?”, “Hoe kan ik mijn kind het beste ondersteunen?”, “Is er iets mis?” Het is heel normaal om je als ouder vragen te stellen wanneer je ziet dat je kind moeite heeft. Maar goed nieuws: er zijn altijd mogelijkheden om je kind te helpen.
Waarom heeft mijn kind moeite met school?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een kind niet goed mee kan komen op school. Misschien speelt dyslexie een rol, of is je kind een visuele denker die moeilijk de overstap maakt naar de traditionele manier van leren. Daarnaast kunnen ook concentratieproblemen, stress, of gewoon een te druk schoolprogramma bijdragen aan de moeilijkheden. Wat het ook is, het belangrijkste is dat je het signaleert en er wat aan doet. Jouw zorg en inzet kunnen het verschil maken!
Signalen die kunnen wijzen op leerproblemen.
Het is niet altijd gemakkelijk om te zien of je kind hulp nodig heeft. Maar er zijn een aantal tekenen die ouders vaak herkennen:
- Moeite met schoolwerk: Het huiswerk kost veel moeite, je kind raakt snel gefrustreerd en heeft veel tijd nodig om simpele taken af te ronden.
- Lage zelfwaardering: Je kind zegt dingen zoals “Ik ben niet slim genoeg” of “Ik kan dit niet”. Dit kan duiden op een verlies van zelfvertrouwen door de schoolproblemen.
- Lees- en taalproblemen: Moeite met het herkennen van letters, spellen of het vloeiend lezen van teksten kunnen tekenen zijn van dyslexie.
- Snel afgeleid: Je kind heeft moeite met concentreren, zelfs voor korte tijd, en is vaak in gedachten afwezig.
Wat kun je doen om te helpen?
Wanneer je merkt dat je kind worstelt, kun je verschillende dingen proberen om het leren gemakkelijker te maken:
- Maak leren visueel en speels: Kinderen met leerproblemen, zoals dyslexie of beelddenkers, hebben vaak baat bij visuele hulpmiddelen. Dit kan betekenen dat je woorden met plaatjes of kleuren markeert, of apps gebruikt die leren leuker maken.
- Zet kleine stappen: Probeer het leren in kleine, overzichtelijke taken op te splitsen. Dit helpt je kind om succeservaringen op te doen en het gevoel van falen te vermijden.
- Bouw het zelfvertrouwen op: Geef je kind positieve feedback, zelfs voor kleine prestaties. Hoe meer je kind zich gewaardeerd voelt, hoe meer vertrouwen het krijgt in zijn of haar kunnen.
Wanneer is het tijd voor externe hulp?
Tijdens mijn begeleiding help ik kinderen die worstelen met lezen, rekenen of andere schoolse uitdagingen. Of het nu gaat om dyslexie, visueel leren, of andere leerproblemen.
Ik werk samen met kinderen en ouders om een aanpak te vinden die bij het kind past. In mijn trajecten kijk ik samen met jou naar de specifieke behoeften van jouw kind en bied ik ondersteuning die verder gaat dan alleen het schoolwerk.
Het belangrijkste om te onthouden:
Je staat er niet alleen voor. Er zijn altijd mogelijkheden om je kind te helpen zijn of haar leerdoelen te bereiken, ongeacht de obstakels. De eerste stap is vaak het erkennen van de uitdaging, en daar ben je al mee begonnen. Samen kunnen we ontdekken hoe jouw kind weer met plezier kan leren.
Heb je vragen, of herken je je in een van de bovenstaande punten? Neem gerust contact op. Ik help je graag verder met praktische tips en begeleiding op maat.