Heeft mijn kind een leerprobleem?

Mijn kind heeft een leerprobleem. Wat nu?

Mijn kind heeft een leerprobleem. Wat nu?

Heb je gemerkt dat je kind moeite heeft op school? Misschien is hij niet zo goed in lezen, worstelt hij met rekenen of lijkt hij gewoon niet zo lekker mee te komen als je gehoopt had? Is er sprake van een leerprobleem? Geen stress, want in deze blog wil ik je meenemen wat de mogelijkheden zijn voor ouders waarvan hun kind niet zo lekker mee kan komen op school.


Erken het leerprobleem!

Soms is het gewoon moeilijk om toe te geven dat er een probleem is. Maar geloof me, het is de eerste stap naar een oplossing. Door mijn eigen jarenlange ervaring op dit gebied, weet ik waar je als ouder tegenaan loopt. Ik snap de frustratie, de moedeloosheid, de machteloosheid en de slapeloze nachten. Misschien wel het verdriet omdat het niet is zoals je misschien gehoopt had. In mijn praktijk sta ik voor zowel jou als ouders als jullie kind klaar.


Zoek naar de mogelijke oorzaak!

Laten we voorop stellen dat het normaal is om je af te vragen waarom je kind moeite heeft op school. Is er een diagnose? Bij veel kinderen met leerproblemen spelen ook andere zaken een rol. Denk hierbij aan dyslexie, dyscalculie, autisme, hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit of ADHD. Veel van deze kinderen denken ook in beelden. Deze groep noemen we beelddenkers. Beelddenkers denken en leren op een andere manier. Neem eens een kijkje op mijn pagina Wat is beelddenken. Misschien herken je hier wel iets van bij je kind?


Samenwerking met school en de leerkracht.

Als het niet helemaal lekker gaat met je kind op school, is het belangrijk om in gesprek te blijven met de leerkracht. Misschien denk je nu wel “Dat heb ik al zo vaak gedaan”. Maar misschien zitten jullie nog niet op het juiste spoor voor je kind. Is het nog niet helemaal duidelijk waar de leerbehoeften liggen van jullie kind.

Op het moment dat het duidelijk is wat jullie kind nodig heeft, kun je gericht actie ondernemen. Daarom is het belangrijk om in gesprek te blijven met de leerkracht. Want samenwerking is hierbij heel erg nodig. Wat heeft jouw kind nodig om tot leren te komen? Krijgt hij zoveel prikkels dat hij een time out plekje nodig heeft? Of zijn er andere dingen nodig?

Misschien is jouw kind wel een beelddenker? En ook dan is het belangrijk dat de leerkracht ook deze andere manier van leren  toepast. Op mijn website kun je ook de beelddenktest aanvragen! Heb je dat al gedaan? Nee, doe dat dan vandaag nog!


Wacht niet te lang, maar ga over tot actie!

Als je kind een leerprobleem heeft, of eigenlijk zeg ik altijd liever, het kind leert graag anders, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een oplossing te zoeken. Wacht niet te lang en denk niet “het gaat vast wel over” of “hij groeit er wel overheen”. Want nogmaals als je kind een beelddenker is, gaat het niet vanzelf over en hij groeit er ook niet overheen. Het is belangrijk dat hij dan op een andere manier gaat leren. Een manier die wel aansluit bij zijn leerbehoeften. Als je dat doet, dan krijgt je kind weer meer plezier in school en krijg je weer een blij kind.


Ik sta voor je klaar!

In mijn praktijk begeleid ik kinderen die anders leren, die moeite hebben met het huidige onderwijssysteem. Deze groep, de beelddenkers, denken en leren dus op een andere manier.


Dus, waar wacht je nog op? Neem vandaag nog contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek. Ik vertel je er graag meer over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *